Следвайте Гласове в ТелеграмНад половината от хората по света – около

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНад половината от хората по света – около
Коментари Харесай

Цифровото разделение в света остава високо

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Над половината от хората по света – към 4,3 милиарда души – в този момент имат смарт телефон, а 200 милиона души са почнали да употребяват мобилен интернет през 2022 година, само че 57% от международното население към момента остава без мобилна връзка. Същевременно темпът на напредък, с който хората възприемат мобилния интернет, се забавя. Ако броят им е бил към 300 милиона през 2021 година и 2020 година, в този момент те са по-малко, съгласно нови данни на GSMA.

Докладът за положението на мобилната интернет съгласуваност за 2023 година (SOMIC), оповестен от GSMA – световната комерсиална асоциация на мобилната промишленост, разкри, че притежателите на смарт телефони са доста по-склонни да знаят и да възприемат мобилни интернет услуги, както и да ги употребяват по-често и за по-голямо многообразие от задания.

Какво демонстрират цифрите

От 4,6 милиарда души, които в този момент употребяват мобилен интернет, съвсем четири милиарда го вършат благодарение на смарт телефон. Това съставлява малко под половината (49%) от популацията на света. Междувременно 600 милиона души – 8% от международното население – имат достъп до интернет посредством телефон с функционалности.

Разбивка на мобилните интернет връзки съгласно вида устройство разкрива обилни районни разлики. Глобалното разрастване на 4G и 5G мрежите е довело до това над две трети (69%) от притежателите на смарт телефони, имащи достъп до мобилна широколентова връзка, с цел да употребяват мобилния интернет на 4G-съвместимо устройство, до момента в който 17% са употребявали 5G-съвместимо устройство. Това се случва най-много из Северна Америка и Източна Азия и Тихия океан.

За сметка на това 69% от смарт телефоните, употребявани за достъп до мобилен интернет в Африка на юг от Сахара и 33% в Близкия изток и Северна Африка, са устройства, които поддържат единствено 3G. А това значи, че 2G и 3G мрежите остават значим източник на покритие за милиони консуматори в тези райони.

Макар да има незабравим прогрес, възприемането на мобилния интернет се забавя. От GSMA поясняват това като знак, че са нужни повече дейности, с цел да се подсигурява, че всеки има достъп до мобилен интернет.

Регионални разлики

Друго забавно наблюдаване в отчета е, че болшинството от тези, които не употребяват мобилен интернет, живеят в региони, които действително са обхванати от мобилна широколентова мрежа. Всъщност единствено 5% от тези, които не употребяват мобилен интернет, живеят в региони без мобилно широколентово покритие, т.е. липса на покритие.

Регионалните разлики касаят и други аспекти. Субсахарска Африка и Южна Азия съставляват районите с минимум обвързвано население. Там пропуските в потреблението са надлежно 59% и 52%.

Освен това отчетът разкрива, че две трети от хората, които живеят в региони, покрити от мобилна широколентова мрежа, само че не употребяват мобилен интернет, в действителност не имат мобилен телефон. Изводът на отчета е че би трябвало да се работи за оправянето с проблеми като достъпността на телефоните.

Дори когато хората имат смарт телефони, доста от тях въпреки всичко не могат да ги употребяват за мобилен интернет заради бариери като липса на цифрови умения и просветеност, опасения за сигурността и сигурността, досегаемост на активиращи средства или услуги и съществуване на уместно наличие на локалните езици.

Останалата третина от разликата в потреблението, представляваща 950 милиона души, се състои от консуматори, които имат смарт телефон (350 милиона), базов или функционален телефон (600 милиона), само че употребяват единствено съществени услуги като глас или SMS.

Покритие и скорост

Проучването откри също, че покритието на мобилните широколентови връзки е останало релативно непроменено, като 95% от международното население живее в обсега на мобилна широколентова мрежа. Останалите, които към момента не са обхванати от мобилен широколентов достъп, съставляват съвсем 400 милиона души.

За първи път всички райони към този момент имат междинна скорост на евакуиране от най-малко 10 Mbps, до момента в който световната междинна скорост на евакуиране се е нараснала от 27 Mbps на 34 Mbps.

След оценка на трендовете, разкрити в отчета, GSMA прикани за по-големи взаимни старания от всички заинтригувани страни – в това число държавни управления, политици и екосистемата на доставчиците на мобилни услуги – за превъзмогване на бариерите пред цифровото разделяне, обезпечаване на покритие за хората, които живеят в региони без мобилна широколентова връзка, и превъзмогване на бариерите пред използването.

Инфо: technews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР